Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Проектът “Образование за утрешния ден” промени българското образование

Проектът “Образование за утрешния ден” промени българското образование и даде основа за развитие. Смислената дигитализация и използването на ресурси, които са разработени от учители за учители, е наистина възможност да се промени позитивно нашата образователна система, посочи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форума „Образование за утрешния ден“. Благодарение на европейските средства и последователна работа вече всички участници в системата на училищното образование – ученици, учители и директори, имат своя електронна идентичност с индивидуален профил в системата на МОН. Всеки от тях има достъп и до платформата Дигитална раница, която съдържа хиляди безплатни електронни образователни ресурси по всички учебни предмети – разработени уроци, презентации, 3D модели, видеа и др., отбеляза още министър Цоков. По думите му развитието на Дигиталната раница ще продължи с нов проект по програма „Образование“.

Основната ни цел през следващите години трябва да бъде как да научим децата да използват знанията си и да им бъдат полезни. Това е, което трябва да направим, и се надявам, че ще го направим заедно. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков при откриването на форума “Образование за утрешния ден”.

Проект „Образование за утрешния ден“ е от основополагащо значение за системата на образованието. В краткосрочен план той имаше решаваща роля за бързото преминаване към обучение от разстояние в електронна среда по време на пандемията. В дългосрочен план обаче, проектът постави основата на новата дигитална образователна платформа, която ще се надгражда и ще интегрира други мерки и инструменти, като новата образователна STEM среда, която се изгражда понастоящем във всяко българско училище. Едно от най-ценните качества на платформата е възможността, която предоставя на родителите да се включат пълноценно в образователния процес на учениците. Това отбеляза заместник изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ Иван Попов по време на форума. Той посочи, че по новата програма „Образование“ предстои платформата да се надгради със система за проследяване на образователните резултати на всяко дете. В заключение Иван Попов отбеляза, че благодарение на доброто изпълнение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е увеличен двойно повече ресурсът по Европейския социален фонд + в новата Програма „Образование“, която е на обща стойност от близо два милиарда лева.

По време на форума своя опит и добри практики за ефективно използване на дигиталните технологии за подобряване на качеството на преподаването и ученето представят учители, директори, ученици, университетски преподаватели, предприемачи и представители на неправителствени организации.

Проект „Образование за утрешния ден“ се финансира с над 100 млн. лева от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд. 2000 училища и детски градини са включени в дейности за въвеждане на иновативни методи на преподаване чрез използване на съвременни ИКТ, а близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили дигиталните си умения.

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.