Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Открита е новата сграда на Центъра за компетентност „Clean&Circle“

Министър-председателят акад. Николай Денков, изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, заместник-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов, кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и проф. Атанас Герджиков участваха в откриването на новоизградената сграда на Центъра за компетентност „Clean&Circle“. Тя е разположена в кампус „Лозенец“ на Софийския университет.

Този център илюстрира една тенденция, която през последните години успя да "пробие" в нашите академични среди и тя е свързана с това, че вече фундаменталната и приложната наука не си противоречат, а си помагат. Чрез фундаменталната наука може да се правят най-добрите приложни изследвания. Тази еволюция на нашата общност ще дава все повече положителни резултати. Това посочи при откриването министър-председателят акад. Николай Денков. Знам с колко много трудности трябваше да се справят хората, ангажирани с този проект. От една страна, учените трябва да усвояват нови знания и умения, за да се адаптират към непрекъснатите препятствия, които се появяваха, и съответно да намерят вариант да работят заедно с институциите, за да има положителен резултат. Огромни благодарности за усилията, които вложихте, обърна се премиерът Денков към членовете на екипа на проекта.

Проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Програма за образование", отбеляза, че създадените с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ центрове са част от дейностите, предвидени в Националната стратегия за развитие на научните изследвания, 2017-2030 г. Подкрепата за тях ще продължи и през новия програмен период по линия на Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, посочи още той.

Целите на проекта придават нова динамика на иновациите и научните изследвания, насочени към устойчиво управление на водните, енергийните и отпадъчните ресурси. Това е важна стъпка към подпомагането на зеления и цифров преход, които са от съществено значение за нашето общо бъдеще. Това се посочва в поздравителен адрес от екипа на отдела за България в ГД Регионална и селищна политика на Европейската комисия. Проектът Clean&Circle не само развива инфраструктурата и научните възможности за иновации в областта на кръговата икономика, но и създава център за компетентност, където младите учени ще получат възможността да развиват своите умения и възможности в модерна среда и със съвременна апаратура, ключови за разработката на иновативни решения, се казва още в адреса.

Центърът за компетентност "Clean&Circle", създаден по проекта "Чисти технологии за устойчива околна среда - води, отпадъци, енергия за кръгова икономика", е финансиран с 23 млн. лева от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Проектът обединява учени от пет факултета на Софийския университет, три института на БАН, УАСГ, Лесотехническия университет, Университет "Професор д-р Асен Златаров" – Бургас и Фондация "Клийнтех България". 

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.