Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Стартира оценката по процедура BG-RRP-2.013 „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България - 2”

На 19.01.2024 г. стартира оценката по процедура чрез директно предоставяне на средства на конкретен краен получател за изпълнение на инвестиции по Механизма за възстановяване и устойчивост: BG-RRP-2.013 „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България - 2”, финансирана по стълб „Иновативна България“, Компонент 2 „Научни изследвания и иновации“, Инвестиция 1 (C2.I1): „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез научни изследвания и иновации“, Стълб 2: „Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България“ от Национален план за възстановяване и устойчивост.

Общата стойност на процедурата е 12 000 000 лева с ДДС, като от тях 10 959 385,44 лв. са средства от Механизма за възстановяване и устойчивост и 1 040 614,56 лв. са ДДС и се финансират от държавния бюджет на Република България. В рамките на срока за кандидатстване е подадено 1 предложение за изпълнение на инвестиции от конкретния краен получател Русенски университет „Ангел Кънчев“ на стойност 12 000 000 лева.

Целта на процедурата е да се пилотира нов модел за развитие на изследователските университети, чрез финансиране създаването и реализирането на Стратегически научноизследователски и иновационни програми за развитие (СНИИПР). Подпомагането на изследователските ВУ и мрежата между тях ще осигури необходимите условия за повишаване на участието им в международни, европейски и национални програми, вкл. в РП „Хоризонт Европа“. Чрез укрепването на изследователските ВУ и мрежата между тях ще се подпомогне реализирането на научния и икономическия потенциал на районите и на страната като цяло, ще се стимулира партньорството между академичната общност и индустрията, което за първи път ще позволи на бизнеса да има систематичен достъп до научноизследователски капацитет през целия процес на създаване на иновации и трансфера на технологии.

Оценката на подаденото предложение за изпълнение на инвестиции ще се проведе съгласно изискванията на Постановление № 114 от 8 юни 2022 г. на Министерския съвет за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Механизма за възстановяване и устойчивост.

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.