Герб Република България

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Изпълнителна агенция
"ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ"

Съдържание

Открит е модерен комплекс към Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии

На официална церемония бе открит кампус „Гео Милев“, един от трите комплекса, съставящи Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии, финансиран по приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

„Само преди 10 години никой не вярваше, че България ще има модерна научна инфраструктура“, каза по време на официалната церемония премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят припомни, че благодарение на осигуреното финансиране по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ днес в страната ни е изградена уникална научноизследователска инфраструктура, която обхваща 6 центъра за върхови постижения и 10 центъра за компетентност. „Модерната инфраструктура позволява научните изследвания и иновации в България да достигнат най-високо равнище на европейско ниво. С нея обаче приключва първият етап. Предстои вторият - да бъдат привлечени млади учени. Вярвам, че с помощта на новите европейски програми и тази цел ще бъде постигната“, каза в заключение премиерът Николай Денков.

В своето обръщение към участниците в заключителното събитие заместник изпълнителният директор на ИА „Програма за образование“ Иван Попов припомни, че за първи път през програмен период 2014-2020 България има самостоятелна програма за наука и образование и един значителен ресурс в размер на 430 млн. лева от Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране по оперативната програмата бяха инвестирани в създаването на центровете за върхови постижения и компетентност, които вече се превръщат в гръбнака на научноизследователската инфраструктура в страната. Той допълни, че ако досега фокусът е бил върху изграждането на инфраструктура и закупуване на най-съвременно оборудване на световно ниво, то оттук на сетне е важно да започне и оперативното функциониране на центровете. Голямото предизвикателство е държавата, обществото и бизнесът да успеят да натоварват максимално създадените центрове. В заключение Иван Попов посочи, че подкрепата за центровете ще продължи и през новия програмен период по линия на Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация и изрази надежда те да се превърнат в двигатели на икономическия растеж на българските региони..

На официалната церемония присъстваха още Бойко Благоев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, министърът на околната среда и водите, Юлиян Попов, проф. д-р Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите и растежа, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, представители на академичната общност, институции и бизнеса.

Създаденият лабораторен комплекс предоставя необходимите условия за провеждане на фундаментални и приложни изследвания с цел подпомагане прехода на България към зелена, енергоефективна и кръгова икономика.

Кампус „Гео Милев” е най-големият по капацитет и концентрация на научния потенциал от трите подобни кампуса към Националния център по мехатроника и чисти технологии. Центърът ще стане част от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Състои се от близо 30 лаборатории, разположени в реконструираната сграда на блок 29, Централна лаборатория по приложна физика (ЦЛПФ) в гр. Пловдив и институти на БАН, партньори по проекта. Инвестицията за основната сграда на кампуса (блок 29) е на стойност малко над 5 милиона лева. В допълнение към нея са налице вече функциониращи модернизирани лаборатории в част от институтите на БАН и изградена „чиста стая“ в ЦЛПФ – гр. Пловдив. Лабораториите са оборудвани с най-съвременната и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждане на авангардни изследвания в областите: мехатроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, зелени технологии, технологии за чиста и безопасна енергия и др.

Снимки

« назад

Странична лента

Галерия

Новини

ДОБРИ ПРАКТИКИ

нагоре

Интернет страницата се поддържа със средства по приоритета за техническа помощ на Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансирана от Европейския съюз.